ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ – ΗΚΓ
Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) ή καρδιογράφημα είναι μια απλή, γρήγορη και ανώδυνη εξέταση με την οποία μπορούμε να διαπιστώσουμε οξείες (π.χ. οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου) αλλά και χρόνιες (κολπική μαρμαρυγή, καρδιακές αρρυθμίες) διαταραχές που μπορούν να αφορούν τον καρδιακό ρυθμό αλλά και την αρχιτεκτονική της καρδιάς.
ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ – ECHO
Ο υπέρηχος καρδιάς, που λέγεται και ηχοκαρδιογράφημα, είναι μια απλή, ανώδυνη και χωρίς ακτινοβολία εξέταση με την οποία ο καρδιολόγος ελέγχει τη συνολική λειτουργία και τη δομή της καρδιάς και των επιμέρους τμημάτων της: τοιχώματα του μυοκαρδίου, βαλβίδες και τα πέριξ μεγάλα αγγεία όπως η αορτή και η κάτω κοίλη φλέβα
ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ -ΔΚ
Η δοκιμασία κοπώσεως ή τεστ κοπώσεως ή stress test είναι μια απλή, αναίμακτη εξέταση, με κύρια ένδειξη τη διάγνωση και παρακολούθηση της στεφανιαίας νόσου. Στην καθημερινή κλινική πράξη οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο εξετάζονται σε ηρεμία, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματά τους εκδηλώνονται κατά ή μετά από σωματική κόπωση ή ψυχικές συγκινήσεις. Με τη δοκιμασία κόπωσης επιδιώκεται η πρόκληση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και παράλληλα υπάρχει συνεχής ΗΚΓφική καταγραφή για τυχόν διαταραχές που παραπέμπουν σε στεφανιαία νόσο.
ΔΙΟΙΣΟΦΑΓΕΙΟ ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ – ΤΟΕ
Το διοισοφάγειο υπερηχογράφημα είναι μία ειδική εξέταση που γίνεται για να διερευνηθούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια οι καρδιακές κοιλότητες, οι βαλβίδες και τα μεγάλα αγγεία της καρδιάς. Η εξέταση αυτή είναι αναγκαία επειδή δεν είναι δυνατή η πλήρης ανατομική εικόνα της καρδιάς με τον διαθωρακικό υπέρηχο (Echo). Για την λήψη των εικόνων απαιτείται η εισαγωγή ενός εύκαμπτου ηχοβολέα από τον οισοφάγο ο οποίος βρίσκεται πίσω από την καρδιά και η χρήση υψηλής συχνότητας ηχητικών κυμάτων.
ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ Η΄ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΜΕ ΔΟΒΟΥΤΑΜΙΝΗ – DSE
Το υπερηχοκαρδιογράφημα κόπωσης με δοβουταμίνη αξιολογεί την καρδιακή λειτουργία πριν και μετά από την ενδοφλέβια χορήγηση δοβουταμίνης. Η δοβουταμίνη «στρεσάρει» την καρδιά αυξάνοντας τις απαιτήσεις σε οξυγόνο και επομένως και την καρδιακή συχνότητα και την αρτηριακή πίεση. Στη φάση της μέγιστης κόπωσης παρατηρούμε στο υπερηχογράφημα καρδιάς την ύπαρξη ή όχι διαταραχών της κινητικότητας των τοιχωμάτων της καρδιάς για να τεθεί ή όχι η διάγνωση της ισχαιμίας . Το δυναμικό υπερηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιείται επίσης για την εκτίμηση σοβαρότητας βαλβιδοπαθειών.
24 ώρη Καταγραφή Αρτηριακής Πίεσης
Η 24ωρη καταγραφή της πίεσης, είναι ένα φορητό ηλεκτρονικό πιεσόμετρο που μπορεί να μετράει αυτόματα την πίεση κάθε 15-30-60 λεπτά επί 24 ώρες , ανάλογα με την επιθυμητή ρύθμιση. Αργότερα τα αποτελέσματα διαβάζονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος παράγει και ενδεικτικές καμπύλες όπου απεικονίζονται σαφέστερα οι μεταβολές της αρτηριακής πίεσης κατά τη
διάρκεια του 24ώρου.
Το κυριότερο πλεονέκτημα της εξέτασης είναι ότι μετράει τις πιέσεις του ασθενούς στο φυσικό του περιβάλλον (στο σπίτι του ή στη δουλειά του και γενικότερα στην καθημερινή του δραστηριότητα) αποφεύγοντας έτσι τον παράγοντα stress που συχνά υπεισέρχεται και επηρεάζει την μετρούμενη αρτηριακή πίεση στο ιατρείο (φαινόμενο λευκής μπλούζας του ιατρού).
Κατέχει επομένως σημαντικό ρόλο στην εξακρίβωση των πραγματικών πιέσεων όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις αναφερόμενες πιέσεις στο σπίτι σε σχέση με τις μετρούμενες στο ιατρείο.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΡΥΘΜΟΥ- HOLTER ΡΥΘΜΟΥ
Η συνεχής καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, συνήθως για 1-2 24ωρα, είναι μέθοδος η οποία βοηθά κυρίως στην ανεύρεση διαταραχών του καρδιακού ρυθμού, δεδομένου ότι αυτές οι διαταραχές είναι συνήθως παροδικές.
Η εξέταση αυτή γίνεται με τη συσκευή συνεχούς καταγραφής του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Πρόκειται για μια μικρή φορητή συσκευή που φέρει καλώδια τα οποία συνδέουμε με το θώρακα του ασθενή με αυτοκόλλητες ταινίες. Η συσκευή αυτή καταγράφει ολόκληρο το εικοσιτετράωρο και λειτουργεί με μπαταρίες. Ο ασθενής τη μεταφέρει μαζί του ολόκληρο το εικοσιτετράωρο, συνεχίζοντας την καθημερινή του δραστηριότητα.
Στο ιατρείο μας υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης αδιάβροχης συσκεύης ρυθμού, τοποθέτησης συσκεύης με 12 ΗΚΓφικά κανάλια για εντοπισμό της αρρυθμίας και συνεχής καταγραφή μέχρι 6 ημέρες.
ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΡΔΙΑΣ (MRI ΚΑΡΔΙΑΣ)
Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι μία από τις πλέον σημαντικές απεικονιστικές τεχνικές για τη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων. Βασίζεται στη χρήση ισχυρού μαγνητικού πεδίου και ραδιοκυμάτων για τη σύνθεση εικόνων της καρδιάς και του θώρακα, ενώ η επεξεργασία των εικόνων που λαμβάνονται γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού εγκατεστημένου σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τις περισσότερες φορές, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, χορηγείται ενδοφλεβίως μια σκιαγραφική ουσία (γαδολίνιο) για την λήψη επιπλέον πληροφοριών από τις εικόνες.