Διεύθυνση

35A Ιφιγενείας, 1ος Όροφος, Διαμ. 103-104, 2007, Στρόβολος, Λευκωσία - Κύπρος

Τηλέφωνο

+357 22730462

Email

info@nicosiaheartcenter.com

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Υπολόγισμός 10ετούς θανατηφόρου καρδιαγγειακού κινδύνου

Το συνολικό επίπεδο κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σάς δείχνει το ποσοστό κινδύνου εμφάνισης θανατηφόρου καρδιαγγειακού επεισοδίου, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακό επεισόδιο στα 10 χρόνια.  Τοποθετήστε τα στοιχεία σας (χοληστερόλη σε mg/dL) και στη συνέχεια υπολογίστε εξατομικεύμενα τον συνολικό 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο.

ΑΟΡΤΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ

Τι είναι η Στένωση Αορτικής Βαλβίδας ή Αορτική Στένωση ;

Η στένωση αορτικής βαλβίδας αποτελεί την πιο συχνή βαλβίδοπάθεια της καρδιάς. Με τον όρο Στένωση εννοούμε την παρεμπόδιση της πλήρους διάνοιξης της Αορτικής Βαλβίδας, με αποτέλεσμα μειωμένη ροή αίματος από την καρδιά στην πιο μεγάλη αρτηρία του σώματος (αορτή) και απο εκεί στα υπόλοιπα όργανα.

Ποιά τα αίτια στένωσης της Αορτικής βαλβίδας ;

Η πιο συχνή αιτιολογία είναι η ασβεστοποίηση της βαλβίδας λόγω ηλικίας ή λόγω άλλων καταστάσεων όπως η προηγούμενη έκθεση σε ακτινοθεραπεία. Eπίσης άλλα αίτια μπορεί να αποτελούν ο ρευματικός πυρετός ή μια συγγενής πάθηση που ονομάζεται ΄΄Δίπτυχη Αορτική Βαλβίδα΄΄. Στους ασθενείς με δίπτυχη αορτική βαλβίδα η αορτική βαλβίδα αποτελείται από 2 πτυχές αντί 3 και αυτή η κατάσταση φαίνεται ότι οδηγεί σε στένωση αορτικής βαλβίδας πιο νωρίς στη ζωή παρά η ασβεστοποίηση της βαλβίδας.

Ποιά τα συμπτώματα της Στένωσης Αορτικής Βαλβίδας ;

  • Πόνος στο στήθος
  • Ζάλη, τάση προς λιποθυμία ή λιποθυμία
  • Δύσπνοια
  • Εύκολη κόπωση
  • Αίσθημα παλμών, αρρυθμίες ή βραδυκαρδία
  • Ασυμπτωματική – σε κάποιες περιπτώσεις η Στένωση Αορτικής Βαλβίδας μπορεί να διαδράμει ασυμπτωματικά για κάποιο διάστημα.

Πως γίνεται η διάγνωση της Στένωσης Αορτικής Βαλβίδας ;

Συχνότερα η Στένωση Αορτικής Βαλβίδας διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης με το στηθοσκόπιο,  στο οποίο ακούγεται ένα χαρακτηριστικό φύσημα. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται συνηθέστερα με το υπερηχογράφημα καρδιάς.

Ποιά η θεραπεία της Στένωσης Αορτικής Βαλβίδας ;

Η θεραπεία της Στένωσης Αορτικής Βαλβίδας γίνεται είτε με χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας (με μεταλλική ή βιολογική βαλβίδα) , είτε με μια νεότερη τεχνική, λιγότερο επεμβατική που ονομάζεται TAVI κατά την οποία γίνεται εισαγωγή της νέας βαλβίδας διαμέσου της μηριαίας αρτηρίας του ποδιού. Η επιλογή για την κατάλληλη θεραπεία γίνεται μετά από προσεκτική ανάλυση όλων των δεδομένων.

Τι προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή;

Πολλές παθήσεις της καρδιάς μπορεί να προκαλέσουν κολπική μαρμαρυγή, όπως η στεφανιαία νόσος, οι παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η καρδιακή ανεπάρκεια και στην πραγματικότητα κάθε μορφή καρδιοπάθειας. Η κολπική μαρμαρυγή είναι συχνή σε ασθενείς με προβλήματα του θυρεοειδούς και των πνευμόνων όπως το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας.

Μπορεί επίσης να προκληθεί από μερικά φάρμακα ή μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών δεν βρίσκουμε μια προφανή αιτία. Νεότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και είναι πιο συχνή σε υπέρβαρους ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή. Επίσης, η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με την ηλικία. Έτσι, ενώ είναι σπάνια σε ασθενείς κάτω των 50 ετών, είναι αρκετά συχνή σε ασθενείς άνω των 80 ετών

Ποιά τα συμπτώματα της Κολπικής μαρμαρυγής

Τυπικά οι ασθενείς περιγράφουν αίσθημα παλμών και ταχυκαρδία. Κάποτε επίσης εμφανίζεται πόνος στο στήθος, δύσπνοια, ζάλη ή και λιποθυμικό επεισόδιο

Είναι επικίνδυνη η κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή συνήθως δεν είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή, εκτός από ασθενείς με άλλες σοβαρές παθήσεις της καρδιάς. Ωστόσο, τα συμπτώματα που προκαλεί μπορεί να είναι δυσάρεστα και να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Επίσης μακροχρόνια οι ασθενείς έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αναπηρία ή θάνατο. Ακόμα, αν η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί ταχυκαρδία για αρκετούς μήνες, αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόδοση και τη δύναμη της καρδίας και να οδηγήσει σε Καρδιακή Ανεπάρκεια.

Ποια είναι η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής;

Η θεραπεία έχει 3 στόχους:
  • Να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό γίνεται με αντιπηκτικά ή αλλιώς «φάρμακα που αραιώνουν το αίμα» ώστε να μη πήζει εύκολα. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή πρέπει να πάρουν αυτά τα φάρμακα. Ο γιατρός προσδιορίζει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο σε κάθε ασθενή και προτείνει αν χρειάζεται αντιπηκτικό φάρμακο.
  • Να βελτιωθούν τα συμπτώματα και η ποιότητα ζωής του ασθενούς.
  • Να διατηρηθεί η καλή λειτουργία της καρδιάς.

Ο δεύτερος και ο τρίτος στόχος επιτυγχάνονται με φάρμακα αλλά και με επεμβάσεις κατάλυσης (ablation) της κολπικής μαρμαρυγής. Τα φάρμακα είναι σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεσματικά αλλά όχι πάντοτε. Οι επεμβάσεις κατάλυσης γίνονται με ειδικούς μαλακούς καθετήρες που μπαίνουν στην καρδιά από τη βάση του ποδιού και, στις κατάλληλες περιπτώσεις, έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Eπίσης υπάρχουν συσκεύες που ονομάζονται ‘Left Atrial Appendage Occluding Devices’ oι οποίες χρησιμοποιούνται σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις για να μειωθεί η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου

Πόσο συχνή είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι συχνή αρρυθμία, και παρουσιάζεται στο 1-3% του γενικού πληθυσμού, ενώ 5% των ανθρώπων άνω των 65 ετών και >10% των ανθρώπων άνω των 80 ετών εμφανίζουν κολπική μαρμαρυγή.

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές κολπικής μαρμαρυγής;

Ανάλογα με τη διάρκειά της και το αν επιδιώκεται ο τερματισμός της, η κολπική μαρμαρυγή ταξινομείται σε 4 τύπους. Αυτοί οι τύποι κολπικής μαρμαρυγής έχουν διαφορετική ανταπόκριση στη θεραπεία και επομένως αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

  • Παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή: επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής που διαρκούν λιγότερο από 7 ημέρες.
  • Εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή: ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής που διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες.
  • Μακροχρόνια εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή: ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής που διαρκεί περισσότερο από 1 έτος.
  • Μόνιμη κολπική μαρμαρυγή: όταν δεν γίνεται προσπάθεια τερματισμού της κολπικής μαρμαρυγής ή δεν είναι δυνατή η αποκατάσταση του κανονικού ρυθμού.

ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

 

  • Τελικά ποιοι ασθενείς είναι υψηλότερου κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών μετά από λοίμωξη με κωρονοϊό;

Yψηλότερο κίνδυνο για προσβολή και σοβαρές επιπλοκές από κορωνοϊό έχουν όσοι είναι ηλικίας 65 ετών και άνω ή πάσχουν από χρόνια νόσο όπως καρδιακή ανεπάρκεια, αρτηριακή υπέρταση, διαβήτη, πνευμονοπάθεια, καρκίνο, νεφρική νόσο, ηπατική νόσο, ή άλλες χρόνιες παθήσεις. 

  • Αυξάνει και μόνο η παρουσία κολπικής μαρμαρυγής τον κίνδυνο ασθένειας από κορωνοϊό όταν δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου;

Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη διότι δεν έχουμε αρκετά στοιχεία. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή και μόνο, χωρίς άλλους παράγοντες κινδύνου, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

 

  • Η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο για δυσμενέστερη εξέλιξη σε νόσο COVID-19;

Σύμφωνα με τα σύγχρονα στοιχεία μελετών το να λαμβάνει κανείς αντιπηκτικό δεν τον θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

  • Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που προσβάλλονται από κορωνοϊό και λαμβάνουν αντιπηκτικά ;

θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν το αντιπηκτικό τους πάντα σε επικοινωνία με τον ιατρό τους. Για όσους αυτο-απομονώνονται, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη για συχνές εξετάσεις αίματος αυτήν την περίοδο, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους για περαιτέρω οδηγίες.

  • Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που λαμβάνουν αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης ή αποκλειστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης;

Υπήρξαν αναφορές ότι τα φάρμακα αυτά, που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης και τη σοβαρότητα της λοίμωξης από κορωνοϊό.  Οι ειδικοί ωστόσο αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για το θέμα αυτό, και συνιστούν όσοι ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού τους να συνεχίζουν τη λήψη τους.

 

elGreek
Scroll to Top